Home Despre noi Staff Contact  
Marti, 20 Decembrie 2011

Produsele din carne procesată s-ar putea scumpi cu până la 10% în 2012

carne1.jpgProdusele din carne procesată s-ar putea scumpi cu până la 10% în primele luni ale lui 2012, a declarat luni preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), Sorin Minea.
"Este posibil ca preţurile produselor din carne procesată să crească în primele luni ale anului viitor cu până la 10%, deoarece agenţii agenţii economici vor încerca, în acest mod, să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea din acest an. Deşi preţul curentului electric şi al gazelor naturale a crescut semnificativ pe parcursul lui 2011, procesatorii de carne nu au aplicat scumpiri mai mari de 2% până acum, ceea ce înseamnă că la ora actuală merg în pierdere. Ca urmare, singura soluţie pentru a rămâne pe piaţă este fie scumpirea produselor procesate în primele luni ale lui 2012, fie modificarea compoziţiei acestora în sensul scăderii calităţii cărnii folosite, pentru ca preţul final al mărfii să rămână la acelaşi nivel", a afirmat preşedintele Romalimenta.

Vineri, 01 Iulie 2011

Românii au mâncat anul trecut mai multă carne decât în 2009

carne.jpgInstitutul Naţional de Statistică a publicat pe 30 iunie datele privind evoluţia producţiei de lapte şi de carne în 2010. Potrivit acestor date, producţia totală de carne (porcine, bovine, ovine, caprine şi păsări) a înregistrat anul trecut o creştere uşoară, de 1,07%, la 554.400 tone, în timp ce producţia de lapte s-a redus cu 8,9%, la 925.400 tone.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a avut, anul trecut, cea mai mare creştere, de 1,3%, la 148.317 tone, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum, cu 0,6%, la 223.176 tone.

Luni, 11 Aprilie 2011

Preţul cărnii de vită ar putea să scadă printr-o nouă strategie în domeniul zootehnic

carne de vita.jpgSpecialiştii în agricultură prezenţi vineri la Caracal, la un simpozion privind alternative de dezvoltare în zootehnie au arătat că în România preţul cărnii de vită ar putea să scadă cu circa 20 de procente în următorii doi ani în condiţiile reducerii exportului de viţei şi creşterii numărului de abatoare.
Inginerul Gheorghe Neaţă, specialist în zootehnie a lansat, în cadrul simpozionului lucrarea "Creşterea vitelor de carne - mit sau realitate în Carpaţi", volum în care este prezentată şi strategia în zootehnie pentru creşterea vacilor pentru carne având în vedere că producătorii de lapte nu pot valorifica decât cantitatea prevăzută în cota de lapte a României. Gheorghe Neaţă a explicat faptul că este mai scump pentru fermieri să producă lapte şi există riscul să nu îl poată valorifica în timp ce creşterea bovinelor pentru carne are un potenţial de dezvoltare mare şi este mai ieftină.


Marti, 05 Aprilie 2011

ADEVARUL: “Supermarket-urile importă miei exportaţi din România”

În fiecare an, asistăm la o adevărată bătaie de joc pe socoteala consumatorului român care îşi doreşte o ciosvârtă de miel pe masa de Paşte. Producătorii de ovine din Galaţi exportă mii de miei la preţuri de 12 lei kilogramul în ţări din spaţiul UE. Peste câteva zile carnea aceloraşi miei apare în galantarele supermarketurilor din România, inclusiv cele gălăţene, la preţuri cuprinse între 23 şi 24 de lei.

Marti, 29 Martie 2011

ADEVARUL: “Mielul de Paşte, exportat în Turcia”

Tot mai mulţi ciobani renunţă să-şi ducă mieii în pieţe, spunând că ies mereu în pierdere. Ei preferă să-i vândă musulmanilor. Puţini crescători de oi mai au animale de vânzare. Cei care vor să fie siguri că de Paşte vor mânca miel românesc trebuie să se grăbească şi să dea un avans de până la 20%. Mioarele crescute de oi în stânele din judeţul Botoşani sunt foarte apreciate în ţările arabe şi în Turcia. Oamenii de afaceri musulmani, majoritatea cu diverse investiţii în Constanţa, vin în localităţile botoşănene, în căutarea oilor frumoase.

Miercuri, 23 Martie 2011

DAILY BUSINESS: “Piata carnii, sub impactul saraciei”

Producatorii romani de carne prefera sa exporte in Occident, unde gasesc o piata de desfacere mai generoasa, lasand piata locala la mana importatorilor. Expertii din piata, citati de DailyBusiness.ro, afirma ca situatia este cauzata de puterea de cumparare redusa, care nu permite romanilor sa cumpere alimente de calitate. Anul trecut, spre exemplu, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, Romania a exportat 58.500 de tone de carne si preparate din pui, in valoare de 81,5 milioane de euro si a importat cantitati de doua ori mai mari, de 93.500 tone, in valoare de 114,9 milioane de euro.


Luni, 07 Martie 2011

ROMANIA LIBERA: “Se scumpeşte carnea de porc”

Preţul cărnii de porc ar putea creşte în perioada următoare din cauza majorării costurilor fermierilor, care ameninţă că vor protesta în stradă dacă nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finanţare, reluarea exporturilor, reeşalonarea datoriilor şi taxarea inversă. Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, Gheorghe Caruz, a declarat, într-o conferinţă de presă, că preţul de cost a crescut în ultima perioadă şi se aşteaptă la o majorare cu încă 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.

Miercuri, 02 Martie 2011

"Salamul de Sibiu" fabricat la Bacău este gata de export

salam de sibiu.jpgCompania Agricola Bacău ar putea exporta produsul "Salam de Sibiu" imediat ce Uniunea Europeană va ridica restricţia impusă la carnea de porc, a declarat, marţi, Angelica Bobouţanu Smil, directorul societăţii Salbac, parte a holdingului băcăuan. Sortimentul având cea mai mare notorietate din gama de fabricaţie a firmei, Salamul de Sibiu Agricola, a avut, în 2010, o evoluţie crescătoare de la lună la lună, ajungând pe poziţia de lider în total segment de acest produs comercializat pe piaţa din România.

Miercuri, 26 Ianuarie 2011

ADEVARUL: “Carnea de porc românească intră în UE pe bucăţele”

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că vor fi organizate „compartimente“ zonale din care se vor putea realiza exporturi de carne de porc. România rămâne dezavantajată în raport cu celelalte ţări din UE la exportul de carne de porc. Vom avea voie să exportăm numai din regiunile „neinfestate“ cu pestă. România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai, dă asigurări Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. Iar asta în urma discuţiilor pe care acesta le-a avut luni la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate.


Joi, 20 Ianuarie 2011

PROTV: “Carnea de curcan se vinde cu 250% mai bine decat in anii trecuti”

Nimeni nu are margele mai rosii ca ale lui si nici carne mai slaba si mai sanatoasa. Infumuratul curcan incepe sa se infoaie in tavile de friptura ale romanilor. Se vinde cu 250% mai bine ca in anii trecuti, in timp ce banalele gaini si grasutul porc au cam pierdut teren. Totul tine de dorinta de a ne hrani cat de natural se mai poate in ziua de azi. Curcanul are, intr-adevar, putin colesterol, vitamine B, seleniu, dar faptul ca e sanatos tine si de cum e crescut.Pagina 1 / 15  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter