Home Despre noi Staff Contact  
Luni, 17 Decembrie 2012

Sistemele de irigaţii ar putea să nu mai pornească anul viitor, în judeţul Tulcea

irigatii 2.jpgFiliala teritorială a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) atrage atenţia că există pericolul ca anul viitor sistemele de irigaţii din judeţ să nu mai pornească, din cauză că asociaţiile agricole nu pot plăti serviciile.
Conform unui raport al ANIF transmis Prefecturii judeţului Tulcea, trei asociaţii agricole din judeţ au irigat anul acesta 9.292 de hectare, pentru care trebuie să plătească 1.171.035,352 lei. Până la finele lunii trecute, asociaţiile au achitat doar 215.207 lei.

Luni, 03 Decembrie 2012

Grâul a fost semănat pe suprafeţe mai mari decât anul trecut în judeţul Olt

semanat.jpgFermierii din judeţul Olt au reuşit să semene cu grâu o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare, mai mare decât cea de anul trecut, a anunţat inginerul Olga Florica din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Olt.
Olga Florica a menţionat că în toamna anului 2011 au fost înfiinţate în judeţ culturi de grâu pe o suprafaţă de circa 111.000 hectare pentru că seceta nu a permis fermierilor să lucreze la timp terenurile pentru a le putea semăna cu grâu.

Vineri, 30 Noiembrie 2012

Rezerva de umiditate din sol este apropiată de valorile optime în majoritatea terenurilor agricole

ploaie.jpgRezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de valori optime în majoritatea zonelor agricole, în special pentru cultura grâului de toamnă, se arată în progzona agrometeorologică valabilă în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2012, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, potrivit specialiştilor, în intervalul analizat, pe majoritatea terenurilor agricole la adâncimea de maximum 100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.


Luni, 26 Noiembrie 2012

Traian Băsescu anunţă că agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro

basescu traian.jpgPreşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri seara, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că ce se ştie în mod cert în acest moment este că pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin cinci miliarde de euro.
"Ce ştiu însă cert este că, în momentul de faţă, pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro, deci la acele 5,5 se vor mai adăuga încă, minim, 5 miliarde de euro. Şi este un obiectiv important pentru noi, să reuşim să reducem decalajele de subvenţie, pentru că ce vedeţi dumneavoastră... de multe ori spunem avem produse din Ungaria, pe piaţa noastră, ca şi cum n-am mai avea cartofi. Avem produse din Italia, avem produse din Franţa şi, ia uite, am uitat să mai producem zarzavaturi", a declarat Traian Băsescu.

Vineri, 23 Noiembrie 2012

În judeţul Harghita, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproximativ 20%

insamantari.jpgSuprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproape 20 la sută în Harghita, unii dintre producătorii de cartofi luând decizia de a se orienta şi către alte culturi, după ce au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei sau au avut probleme cu seceta din acest an.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat că, potrivit evaluărilor efectuate în ultima perioadă, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu 16-20 la sută şi va ajunge, cel mai probabil, la 10 mii de hectare. "Suprafaţa însămânţată cu grâu va fi mai mare cu 16-20 la sută decât anul trecut. Din ceea ce arată datele, pe care le centralizăm în acest moment, cred că ajungem la 10 mii de hectare. Culturile de toamnă arată frumos şi deocamdată situaţia este foarte bună", a afirmat Torok Jeno.

Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Exporturile României de grâu şi porumb s-au dublat în primele opt luni, până la 3,1 milioane tone

porumb.jpgRomânia a exportat în primele opt luni din acest an 3,13 milioane de tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în perioada similară din 2011, când exporturile au totalizat 1,5 milioane tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe) în primele opt luni din acest an, grâul a reprezentat 1,303 milioane tone, comparativ cu 732.171 tone în 2011, iar porumbul a totalizat 1,831 milioane tone faţă de o cantitate de 768.023 tone în aceeaşi perioadă din 2011.


Miercuri, 21 Noiembrie 2012

Peste 30.000 de fermieri din Harghita au primit o parte din subvenţia pentru suprafaţă

tractor_remorca1.jpgAgenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a efectuat plata în avans pentru subvenţia pe suprafaţă pentru toţi cei 30.500 de fermieri care şi-au depus dosarele în acest sens. Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat marţi că a fost transferată în contul fermierilor suma de 53,88 euro din totalul de 119,66 euro pe hectar pe care ar trebui să îl primească. Plata finala urmează să se facă după data de 1 decembrie.
"Plata finală, adică aproape 120 euro pe hectar, se poate face doar după data de 1 decembrie. Iniţial, aceste plăţi se puteau face doar după 1 decembrie, dar având în vedere criza economică, cei de la Bruxelles ne-au permis încă de acum trei ani să dăm un avans fermierilor. (...) Având în vedere că a fost un an agricol foarte greu, toţi fermierii aşteaptă cu nerăbdare o sumă cât de mică", a declarat Haschi Andras.

Marti, 20 Noiembrie 2012

Culturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut

botanoiu_daniel.jpgCulturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna acestui an se prezintă mai bine decât anul trecut, deşi la ora actuală ar mai fi nevoie de precipitaţii, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
"La grâu, din cele 1,85 milioane de hectare semănate până acum, consider că stăm mai bine decât am stat anul trecut şi din punct de vedere al suprafeţei însămânţate cât şi din punct de vedere fiziologic. Starea de dezvoltare, dar şi răsărirea sunt mai bune decât anul trecut. Nevoia de apă la aceste culturi este în medie la nivel naţional de 50 de litri/metru pătrat, pe toate arealele de cultură. Acum stăm mai bine decât anul trecut, dar tot ar mai fi nevoie de precipitaţii ca să acoperim deficitul după cele patru luni de secetă cruntă din vară", a spus Botănoiu.

Joi, 15 Noiembrie 2012

În Teleorman, grâul a fost însămânţat pe o suprafaţă mai mare decât programul iniţial

semanaturi.jpgAgricultorii din Teleorman au însămânţat cu grâu în această toamnă peste 167.300 de hectare, depăşindu-se astfel cu 2% programul stabilit iniţial la această cultură cerealieră, care, an de an, ocupă cea mai mare suprafaţă în judeţul din sudul ţării.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat joi că prevederile au fost depăşite şi la orz, cu peste 20%, fiind însămânţate 16.675 de hectare cu această cultură. Potrivit sursei citate, fermierii din judeţul din sudul ţării au semănat şi 3.980 de hectare cu orzoaică, aproape 24.980 de hectare cu rapiţă, 710 hectare cu legume şi 965 de hectare cu plante de nutreţ, culturi incluse în programul campaniei de toamnă.


Joi, 08 Noiembrie 2012

Agricultorii vrânceni au depus peste 10.500 cereri pentru ajutorul de minimis

fermier.jpgFermierii vrânceni au depus peste 10.500 de cereri la Direcţia Agricolă pentru ajutorul de minimis acordat de guvern pentru compensarea fenomenului de secetă din acest an. Directorul Direcţiei Agricole, Ticu Constandache, a declarat, miercuri, că în urma verificărilor efectuate până acum sunt înregistrate 10.582 de cereri, pentru o suprafaţă de 31.163 de hectare afectate de secetă.
Valoarea totală a sumelor solicitate este de 3,11 milioane lei. Banii ar urma să fie viraţi către agricultori după data de 10 noiembrie. Potrivit evaluărilor făcute de specialiştii Direcţiei, seceta a creat pagube însemnate producătorilor agricoli vrânceni.Pagina 1 / 128  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter