Home Despre noi Staff Contact  
Vineri, 16 Martie 2012

Consiliul Concurenţei discută cu retailerii pentru intrarea în marile magazine a furnizorilor autohtoni de produse agroalimentare

supermaket_legume.jpgBogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, joi, în cadrul Forumului IMM de la Romexpo, că există discuţii cu o serie de retaileri în vederea intrării în marile magazine a furnizorilor autohtoni de produse agroalimentare, în ciuda faptului că una dintre condiţii pentru acest pas se referă la preţ şi volumul de marfă oferite.
"Pe tema furnizorilor români de produse agroalimentare, dezbaterea e amplă. Suntem în discuţii cu o serie de retaileri mari pentru a vedea cum putem facilita apariţia unor furnizori. Discuţia noastră se referă la eficienţă şi la consumator. Nu poţi să-i spui lanţului dacă el are oferte mai bune din altă parte să cumpere de la firma X sau firma Y. Trebuie să vedem cum să avem dimensiuni. Deci, ca să intri într-un lanţ de retail trebuie să ai un preţ. Preţul îl obţii la o altă dimensiune, iar legat tot de dimensiune trebuie să ai un volum de marfă. Probleme există în zona legumelor şi fructelor", a explicat Chiriţoiu.

Vineri, 16 Martie 2012

Tinerii fermieri au dreptul la plăţi directe suplimentare, prevăzute de Comisia Europeană

ciolos_dacian.jpgComisia Europeană a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri şi o nouă schemă de plată în plus faţă de schema de plată de bază, potrivit comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
"În propunerea privind plăţile directe către fermieri după 2013, Comisia a inclus o nouă schemă de plată pentru tinerii fermieri, în plus faţă de schema de plată de bază şi a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri", se arată în scrisoarea comisarului Dacian Cioloş, transmisă europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă, care a solicitat Comisiei Europene să specifice măsurile menite să îi determine pe tineri să se stabilească în zonele rurale şi să se implice în sectorul agricol.

Joi, 15 Martie 2012

Primarul Cătălin Flutur vrea ca Botoşaniul să aibă cea mai mare bursă de cereale din ţară

flutur_catalin.jpgÎnfiinţarea la Botoşani a unui terminal al Bursei Române de Mărfuri (BRM) ar putea aduce avantaje foarte mari producătorilor agricoli din judeţ, a declarat, miercuri, cu prilejul lansării oficiale a punctului de lucru bursier "B.R.M. Terminal Botoşani", primarul Cătălin Flutur.

El susţine că Botoşaniul, care este judeţ preponderent agricol, are o producţie agricolă importantă, iar valorificarea cerealelor pe bursă ar presupune preţuri mai bune pentru fermieri.


Joi, 01 Martie 2012

De pe 1 martie, agricultorii pot depune la APIA cererile pentru subvenţiile europene pe 2011

faur_florin.jpgÎncepând cu 1 martie, agricultorii pot depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cererile pentru subvenţiile europene aferente acestui an. Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2012 se va derula în perioada 1 martie - 15 mai 2012, respectiv până pe 11 iunie, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
"Este indicat ca fermierii să depună cererile în perioada 1 martie-15 mai, dar cei care nu vor reuşi, vor avea la dispoziţie încă 25 zile în care o pot face, numai că li se vor aplica penalităţi de 1% din valoarea subvenţiei pentru fiecare zi de întârziere", a spus directorul general al APIA, Florin Marius Faur.

Vineri, 17 Februarie 2012

Dacian Cioloş spune că România trebuie să menţină ritmul plăţilor pentru proiectele agricole europene aflate în implementare

ciolos_dacian.jpgComisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat joi la Guvern că în acest an România nu riscă dezangajări ale fondurilor europene în acest domeniu, dar trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare.
Cioloş a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare", se arată într-un comunicat al Executivului.

Vineri, 06 Ianuarie 2012

Centrele Biblionet din Buzău sunt pregătite pentru colaborarea cu APIA

Cele 27 de centre Biblionet aparţinând Bibliotecii judeţene Buzău sunt pregătite pentru colaborarea cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în vederea întocmirii documentaţiilor pentru subvenţii.
''Avem întreaga logistică necesară, calculatoare, scannere, xeroxuri, precum şi personal calificat care este pregătit să întocmească, împreună cu femierii din aceste localităţi, întreaga documentaţie necesară în vederea obţinerii de subvenţii pentru terenuri agricole sau animale, precum şi transmiterea on-line către centrele APIA", a declarat, joi, directorul Bibliotecii judeţene Buzău, Sorin Burlacu.


Joi, 05 Ianuarie 2012

Salariile şefilor APIA ar putea creşte

apia_sediu.jpgAngajaţii cu funcţii de conducere ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ar putea beneficia, în 2012, de majorări salariale medii de 50%, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului aflat în curs de avizare.

Potrivit site-ului www.money.ro, proiectul prevede majorarea salariului de bază a personalului de conducere şi de execuţie din cadrul APIA şi din centrele judeţene ale acesteia, cu până la 25 de clase de salarizare.

Vineri, 16 Decembrie 2011

Buzău: proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, în valoare de circa 1,5 milioane de euro

fermier.jpgUn număr de 76 de proiecte cu o valoare totală de 1,475 milioane de euro din cele 96 depuse de tinerii fermieri din judeţul Buzău în cadrul Măsurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri” au fost declarate eligibile.
“Pentru Măsura 112 'Instalarea tinerilor fermieri' au fost înaintate 115 aplicaţii de la tinerii din zona rurală a judeţului Buzău, iar 96 dintre aceste proiecte au fost declarate conforme. În prezent, din cele 96 de documentaţii conforme au fost declarate eligibile 76 de proiecte, în sumă totală de 1,475 milioane de euro, 14 proiecte au fost declarate neeligibile, iar şase fermieri şi-au retras documentaţiile depuse înainte de începerea evaluărilor”, a declarat joi directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Buzău, Nicuşor Zarzu.

Vineri, 16 Decembrie 2011

Peste 500 de proiecte eligibile la finanţare nerambursabilă pentru tinerii fermieri din vestul ţării

fermier langa tractor.jpegPeste 500 de proiecte destinate tinerilor fermieri din zona de vest a ţării au fost declarate eligibile în urma evaluării efectuate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, din totalul celor 621 depuse, valoare totală nerambursabilă a acestora fiind de 11.111.000 de euro.
Aceştia au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activităţi agricole, cele mai accesate domenii de investiţii fiind apicultura şi fermele vegetale, dar şi pentru creşterea animalelor, exploataţii horticole şi modernizări ale fermelor.


Miercuri, 14 Decembrie 2011

Mulţi fermieri sătmăreni riscă să-şi piardă subvenţiile

fermier1.jpgFoarte mulţi fermieri din judeţul Satu Mare riscă să piardă subvenţiile întrucât au datorii faţă de bugetul de stat.
Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Satu Mare, Viorel Pintea, din primii 100 de fermieri controlaţi care au solicitat subvenţii pentru bovine şi ovine, 18 au datorii la stat şi riscă să-şi piardă subvenţiile. În cererile pentru subvenţie, aceştia au precizat că n-au datorii la buget, însă în urma verificării la organele fiscale s-a descoperit că lucrurile nu sunt tocmai aşa.Pagina 1 / 43  >>>
Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter