Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 16 Martie 2012  
 

Producători de vin de renume sunt prezenţi la prima ediţie a Festivalului Provino de la Cluj-Napoca

provino.jpgPrima ediţie a Festivalului Provino, care se desfăşoară începând de joi, timp de patru zile, la Grand Hotel Napoca, reuneşte producători de renume de vinuri, oenologi, somelieri, degustători şi maeştri bucătari din Transilvania. Prezent la ceremonia de deschidere a Festivalului, subprefectul Vasile Cozma a apreciat că acest eveniment face parte din "cultura vinului şi a gastronomiei, în expresia ei regională din inima Transilvaniei, de la Cluj-Napoca".
La rândul său, profesorul universitar dr. Liviu Mărghitaş de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a spus că a venit cu emoţie la această primă ediţie a festivalului, el fiind reprezentantul unei instituţii de învăţământ superior care pregăteşte specialişti în domeniu.

"Dacă ne uităm la oricare dintre sortimentele de vin expuse la standurile producătorilor, îi vom vedea şi pe cei ce au contribuit la realizarea lor, printre ei fiind şi absolvenţii de la USAMV. Azi, la Cluj-Napoca, este nu numai o sărbătoare a vinului, dar şi a gastronomiei şi a artei", a spus profesorul universitar.

În scurtul discurs susţinut la ceremonie, prof. univ. dr. Ioan Sbîrciu de la Universitatea de Artă şi Design, senator PDL şi guvernator al Clubului Rotary România şi Moldova, a mulţumit organizatorilor pentru includerea instituţiei clujene de artă în acest festival. "Universitatea noastră se laudă că are cele mai multe relaţii internaţionale dintre universităţile ţării. Şcoala de Pictură de la Cluj are de multă vreme o faimă mondială. Se vorbeşte despre o artă a vinului, dar nu şi despre un vin al artei, deşi artiştii sunt cunoscători rafinaţi ai savorii celor mai bune vinuri. Vinul face parte din viaţa artiştilor şi a poeţilor", a arătat prof. dr. Ioan Sbîrciu.

Ceremonia inaugurală a inclus şi o demonstraţie spectaculoasă făcută de un grup de somelieri, care au deschis câteva sticle de şampanie folosindu-se de săbii. Apoi fiecare producător de vin participant la festival şi-a prezentat soiurile de marcă.

În 2011, piaţa vinului din România a crescut cu 15% pe segmentul premium, astfel că specialiştii le-au sugerat clujenilor pretenţioşi, "tot aşa cum a făcut-o şi Păstorel, pe vremuri, în strofe cu pelin", să deguste şi o Fetescă Neagră şi un Merlot de Sâmbureşti, ambele de o calitate deosebită, dar şi soiurile de renume Muscat-Ottonel, Pinot alb, Riesling, Sauvignon Blanc şi Tamâioasa Românească. "Vinul de calitate este din struguri de calitate", au declarat producătorii de la Jidvei, care au venit la festival cu ofertele cele mai tentante de vin premium.

Şi Cramele Recaş sunt prezente la festival atât cu vinuri albe, aromate - Muscat Ottonel, Italian Riesling, Fetească regală, cât şi cu vinuri roşii - Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir. Producătorul "Vinarte" oferă vizitatorilor vin din anul 2000, în "sticle magnum" de 1 litru şi jumătate, ceruite, cu denumirile "Prince Mircea" şi "Soare".

Vineri, la festival se va desfăşura Concursul Naţional de Somelieri, etapa Transilvania, cu două probe, prima teoretică - la care concurenţii vor răspunde la un chestionar de 20 de întrebări, iar cea de-a doua practică, constând în corectarea unui meniu pentru vinul potrivit, degustarea şi descrierea a două soiuri de vin. Tot vineri, maeştri gastronomi vor face demonstraţii de mare iscusinţă. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter